Emmermeel

Onlangs kregen we deze foto’s toegestuurd van één van onze volgers op Instagram, ze had dit prachtige brood gebakken met ons emmermeel. En al vrij snel volgde van iemand anders de vraag, waar de naam emmermeel eigenlijk vandaan komt.

Emmermeel – ondanks een naam die tot de verbeelding spreekt – heeft niets te maken met emmers, maar is een meel gemalen van Emmer tarwe. De reden dat je er mogelijk nooit eerder van gehoord heeft, is omdat deze tarwesoort al heel oud is.

Emmertarwe wordt ook wel oerspelt of tweekoren genoemd. Het is een oergraan wat de voorloper is van spelt en durumtarwe (harde tarwe) en een kruising tussen eenkoren en wilde Emmer.

Een brood gebakken met emmertarwe heeft een heel specifieke smaak en is ook zeer voedzaam, omdat het veel meer vezels bevat dan gewone tarwe. Overigens is Emmer een biologisch graan, wij malen het dus in onze molen in Aalburg, maar hebben het voor de liefhebber wel verkrijgbaar in onze molenwinkel in Veen.

Heb jij weleens een brood gebakken van emmertarwe gegeten?

Foto’s: Linda Domburg-Verkade