Bio & EKO

Biologisch is tegenwoordig haast een soort modewoord: als je ’t voor je productnaam zet, lijkt dat opeens een stuk interessanter. Maar wat houdt ‘biologisch’ in de zin van onze voedselverwerking nu eigenlijk precies in? En is biologisch nou echt zoveel meer dan alleen ‘duur’ en ‘gehypet’? We leggen het je graag uit!

Eigenlijk is het heel eenvoudig: net als de biologische producten zelf. Het pure product en alleen dát. Geen gebruik van onnatuurlijke toevoegingen en bij de productie wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn.

In Nederland moeten bio-producten voldoen aan de Europese Verordening voor biologische productie. Het instituut Skal controleert of alle voorschriften wel netjes worden nageleefd. Zo’n certificaat hebben wij dus ook voor onze molen in Aalburg.

In feite vormt biologisch produceren een hele keten. Dat begint al bij de boer: Gewassen worden behandeld met natuurlijke producten, groeien niet op een kunstmatige ondergrond en er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de ‘natuurlijke kringloop’, zoals dat zo mooi wordt omschreven, in stand te houden.

Korenmolen 'De Twee Gebroeders'

Mochten er op dezelfde locatie bijvoorbeeld ook dieren verblijven, moet dit aantal in evenwicht zijn met het grondoppervlak waar de gewassen groeien en de mest wordt weer gebruikt als voeding voor het gewas.

De lijst aan voorwaarden waaraan een biologisch product moet voldoen is redelijk lang en behoorlijk indrukwekkend. Het productieproces is daardoor vaak intensiever en langduriger en dat vertaalt zich weer naar hogere prijzen voor een eindproduct.

Dat is enerzijds vervelend, anderzijds is het ook een afweging die je maakt als consument. Of je bewust kiest voor een product wat van begin tot eind op natuurlijke wijze is geproduceerd. Duurzamer, milieuvriendelijker en ook gezonder.

Op molen ‘De Twee Gebroeders’ in Wijk en Aalburg malen we 100% biologisch. Zodra je een niet-biologisch graan op dezelfde molen zou gaan verwerken, kun je niet meer garanderen dat je biologische meel écht biologisch is. Omdat er altijd wel iets van het andere product in terecht kan komen. Daarom is dit maalproces strikt gescheiden.

Misschien heb je het zwart met witte bordje EKO weleens op onze molendeur in Aalburg zien prijken. Dit keurmerk staat voor ‘biologisch geteelde producten uit Nederland met extra normen en ambities’, aldus de omschrijving op de website van EKO zelf. EKO staat overigens voor ‘Europees Biologisch Keurmerk’.

En dat wij zo’n bordje hebben en dus het bijbehorende keurmerk, is best bijzonder, aangezien er van de ruim 80 actieve korenmolens in Nederland slechts 9 biologisch gecertificeerd zijn. En ‘De Twee Gebroeders‘ is er daar dus één van!

Waar we in Veen de molenwinkel hebben en vooral kleinverpakkingen maken, is de molen in Aalburg echt een ‘windmeelfabriek’. We malen voornamelijk meel voor bakker Hardeman uit Aalburg, die daar weer knapperige biologische broden van bakt. En zo is het kringetje weer rond: van graankorrel tot broodkruimel!