Onze Molens

We zijn erg trots op onze molens en het feit dat ze, ondanks hun hoge leeftijd, vandaag de dag nog altijd in staat zijn om tarwe, rogge en spelt te verwerken tot ambachtelijke producten voor onze klanten. We vertellen u er daarom ook graag wat meer over! Onze locatie en openingstijden vindt u overigens terug op de contactpagina.

Molen ‘De Hoop’

Vanaf zijn karakteristieke locatie aan de Maasdijk is ‘De Hoop’ niet te missen. De molen draait vrijwel dagelijks en wanneer u de molen binnenstapt, staat u midden in de knusse molenwinkel. Uiteenlopende ambachtelijke en in eigen beheer gemaakte producten zoals bakmixen, meel en bloem vinden hier gretig aftrek. “Assie draait, issie open” is onze slogan, dus wees welkom!

Deze stellingmolen werd in 1838 gebouwd voor Willem en Reinier Ambrosius, als opvolger van een 16e-eeuwse houten standerdmolen. De bouw werd verricht door meester-timmerman en molenmaker T.C. Snels uit Waalwijk en metselaar J. Verkuijl uit Veen en de molen werd ingericht met twee koppels maalstenen.

De bouw duurde 13 weken en de stenen voor de romp werden per schip aangevoerd over de Maas. In 1924 emigreerde molenaarsfamilie Ambrosius naar Zuid-Afrika en kwam de molen in handen van de familie Van Ballegooijen, die het bedrijf voortzette.

In 1956 verkocht Johan van Ballegooijen de molen aan de toenmalige gemeente Veen en in 1965 deed de gemeente de molen over aan de Molenstichting. Er volgde een restauratie in 1970 en de molen werd vervolgens verhuurd als vakantiewoning. In 1986-1988 volgde ingrijpend herstel, waarna in 2011 de molenromp en enkele balken van de steenzolder werden hersteld, plus één van de steenkoppels vernieuwd en opnieuw maalvaardig gemaakt.

Voor uitgebreide, historische en technische informatie over deze molen, kunt u terecht op deze pagina van De Hollandsche Molen en de MolenDatabase.

Molen ‘De Twee Gebroeders’

Ook deze molen is nog wekelijks in bedrijf en wordt gebruikt voor het malen van uitsluitend biologisch meel. Sinds 2016 is de molen aan een heuse revival begonnen, waarbij deze compleet is ingericht als ‘windmeelfabriek’. Het meel wordt onder meer geleverd aan de plaatselijke biologische bakkerij van Gerard en Suus Hardeman en vindt ook aftrek op de particuliere markt. De molen is daarnaast EKO gecertificeerd.

Deze molen werd in 1872 gebouwd en dankt zijn naam aan de gebroeders Den Hoet, die de molen lieten bouwen als opvolger van een veel ouder exemplaar. In 1896 werd de familie Vos eigenaar en maalde maar liefst zestig jaar lang met ‘De Twee’. Tal van moderniseringen werden aangebracht, die in de jaren 30 en 40 als voorbeeld golden voor een moderne ‘windmeelfabriek’.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, werd de molen helaas zeer zwaar beschadigd door beschietingen. Direct na de oorlog werd molen ‘De Twee Gebroeders’ grondig gerestaureerd door molenmaker Bos uit Almkerk. Uuiteindelijk kwam de molen in 1968 in handen van de Molenstichting.

Die liet de molen opnieuw restaureren, met gebruikmaking van een tweedehands binnenwerk van de in 1969 gesloopte korenmolen ‘De Graanhalm’ uit Wissekerke. In 2002 zijn opnieuw herstelwerkzaamheden uitgevoerd en in de periode 2010 tot 2012 vond een vervolgrestauratie plaats, dit keer met name aan het buitenmetselwerk.

Voor uitgebreide, historische en technische informatie over deze molen, kunt u terecht op deze pagina van De Hollandsche Molen en de MolenDatabase.